På grund av svårigheterna att få en borrelia-diagnos tillräckligt snabbt, osäkerheterna kring hur infektionen ska behandlas (se ”Behandlingar”) och risken att man inte blir frisk även om man lyckas få en kraftfull och snabb behandling, så är det mycket viktigt att försöka undvika att få borrelia. Det bästa sättet att undvika borrelia är att undvika fästingar. Hur kan du undvika att bli fästingbiten?
Fästingar är väldigt vanliga i Sverige, framförallt i skogar men man kan även hitta fästingar i en vanlig gräsmatta. Fästingar sprids med hjälp av bland annat hjortdjur och dessa finns det väldigt många av i Sverige. De är aktiva när temperaturen är över ca 4 grader (1177.se, 2018), vilket för Sverige ofta innebär från och med mars till och med november.
Hus och trädgård
- Håll gräsmattan kortklippt. Fästingar gillar inte kort gräs då de snabbare torkar ut där solen kommer åt.
- Undvik att gå i gräset barfota eller sitta på gräset utan filt.
- Om Ni har katter och/eller hundar finns risken att dessa drar in fästingar i pälsen som sedan ramlar av i soffor och liknande. Låt helst inte dessa husdjur ligga i sängen. Det går också att minska antalet fästingar på husdjuren genom att t.ex. droppa några droppar smält kokosolja på huvudet, nacken och ryggen. Denna behandling behöver upprepas varje eller varannan vecka.
Förberedelser för vistelse i naturen
- Använd långbyxor
- Stoppa in byxorna i strumporna
- Stoppa in t-shirt eller linne i byxorna
- Använd eventuellt fästing-repellerande medel
Att tänka på i naturen
- Undvik om möjligt att gå i långt gräs. Ofta kan man ta en kort omväg och undvika långt gräs.
- Sitt inte direkt i gräset, använd en filt eller liknande.
- Undvik att gå emot buskar och blad, fästingen kan sitta i dessa och släppa taget när någon går emot. Fästingen sitter oftast inte högre upp än 1 meter då den måste spara energi och lätt blir uttorkad.
- Det finns många vandringsleder som är mer upptrampade, där du inte behöver gå emot långt gräs.
- Det finns många friluftsaktiviteter där risken att bli fästingbiten är låg, t.ex. fjällvandring, cykelsemester, kajakpaddling och dressincykling.
Efter vistelse i naturen
- Ta av dig kläderna (där fästingar fortfarande kan sitta) och släng in dem i torktumlaren på hög värme. Fästingarna behöver fukt och klarar sig inte bra när det blir torrt och varmt.
- Innan du tar på dig nya kläder, ta en dusch, eventuella fästingar som kryper runt på dig kan då spolas av.
- Efter duschen, fortfarande innan du tar på dig nya kläder, leta noggrant på hela kroppen efter fästingar. Fästingen kan välja att bita sig fast nästan var som helst, t.ex. i ljumsken, mellan tårna, bakom ett öra eller på en stor vanlig hudyta. På barn kan det även vara bra att kontrollera hårbotten.
- Om du är ute i naturen flera dagar efter varandra bör du kontrollera dig noggrant efter fästingar minst en gång om dagen. Detta då risken för borrelia blir betydligt lägre om fästingen tas bort snabbt.
Om du har fått en fästing
- Ta bort fästingen så snart det är möjligt. Får man bort fästingen inom ett dygn är risken att smittas av borrelia låg. TBE kan däremot smitta omedelbart när fästingen biter (Flåttsenteret, 2019).
- Ta tag i fästingen allra närmast kroppen med naglar eller pincett/fästing-plockare. Dra fästingen rakt ut tills den lossnar.